Rrëfehet 84 vjeçari për natën e tmerrit në Mitrovicë ku u vranë 10 shqiptarë

Rrëfehet 84 vjeçari për natën e tmerrit në Mitrovicë ku u vranë 10 shqiptarë

“EDHE POLICËT SERBË ISHIN PJESË E AKSIONIT PËR ARRESTIMIN E GJURIQIT”

Në dorë mbanë 39 vjet kujtime…Kishte besuar se përfundimi i luftës i dha mundësinë, Shaip Canhasit, që të jetoj edhe me gjatë me gruan e tij, por në vitin 2000, serbët ia vranë. Të hënën janë bërë 19 vjet kur serbët e vranë, Remzie Canhasin, në atë që njihet si Nata e Tmerrit në Mitrovicë.

E bashkë me të nga rojet e Urës, u vranë edhe 9 persona të tjerë dhe 25 u plagosen.

Canhasi, kujton atë ditë kur në banesën e tij, një vit pas përfundimit të luftës, u futën serbët e armatosur.

Atë ditë 84 vjeçari ishte i vetëm në shtëpi. Vdekja sikur e ftoi Remzijen e cila erdhi nga Vushtrria që të ishte afër me burrin në një ditë kur serbët e rebeluar po dëbonin shqiptarët nga veriu dhe po vrisnin ata.

Cahnhasi thotë se qëllimi i serbeve ishte dëbimi i shqiptarëve nga veriu i vendit.

Shaip Canhasi thotë se gjithë kjo masakër ndodhi në sytë e KFORIT francez.

Një ditë pas kësaj ngjarje, shqiptarët e jugut kishin protestuar dhe përleshur me KFORIN francez.

E gjithë kjo ngjarje, është e dokumentuar në një projekt filmik të Halit Baranit.

Të mbijetuarit e kësaj masakre, rrëfejnë për tmerret e kësaj nate.

E i plagosur nga KFORI francez me 5 shkurt, mbeti Adnan Bajrami.

Në kujtim të viktimave të pasluftës, të hënën në qendrën e kulturës në Mitrovicë, është hapur një ekspozitë me fotografitë e të vrarëve dhe të torturuarve.

Barani tregon se kush ishte organizatori i kësaj masakre.

Po atë ditë, rreth 1 mijë e 564 familje u dëbuan nga shtëpitë e tyre.

Deri me tani, për këtë masakër në Veri të Mitrovicës, nuk është dënuar asnjë serb.

COMMENTS