Zogjtë pinë cigare? Shkencëtarët zbulojnë të vërtetën

Zogjtë pinë cigare? Shkencëtarët zbulojnë të vërtetën

Zogjtë përdorin gjithçka që gjejnë në mjedis për të ndërtuar foletë e tyre. Ata që janë larg banesave njerëzore, mbizotërojnë gjethet dhe degët, nd

Adoleshentja ‘fut në kurth’ praktikantin për t’u lidhur me të

Zogjtë përdorin gjithçka që gjejnë në mjedis për të ndërtuar foletë e tyre.

Ata që janë larg banesave njerëzore, mbizotërojnë gjethet dhe degët, ndërsa për ata që jetojnë në qytete përdorin materiale nga më të ndryshme, duke nisur nga letra dhe plastika e deri tek bishtat e cigares.

Një studim i botuar së fundmi në “Avian Biology” nga Universiteti kombëtar i Meksikës, ka treguar se bishtat e cigareve janë të endura në fole, jo aksidentalisht, por nga dizajni.

Për të zbuluar të vërtetën, Dr Suárez-Rodríguez dhe Dr Macías Garcia krijuan një eksperiment me trishtilët e shtëpisë që kishin fole në kampusin e tyre. Ata studiuan 32 fole të çifteve nga këta zogj, duke pritur që vezët e tyre të çelin.

Sa më shpejt që të ndodhte kjo, kur studiuesit e dinin se ndërhyrja në fole nuk do të shkaktonte braktisjen e tyre, ata mblidhnin linjat e foleve dhe i zëvendësonin me copa të gotave të thyer të përziera me bimë që zakonisht përdornin zogjtë për të ndërtuar foletë e tyre.

Heqja e materialeve të vjetra largonte edhe parazitarët e pranishëm. Pasi materialet e reja u vendosën në fole, studiuesit shtuan parazitë në disa prej tyre.

Bazuar në gjetjet e tyre, dr. Suárez-Rodríguez dhe Dr Macías Garcia argumentojnë se trishtilat me të vërtetë mbledhin bishtat e cigareve me qëllim për të përmirësuar mbijetesën e të rinjve të tyre, duke mbajtur larg rriqrat apo parazitët e tjerë.

COMMENTS

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com