Katalonia drejt humbjes së autonomisë

Katalonia drejt humbjes së autonomisë

Sadri Shala, një kryetar i ardhshëm i Lipjanit!…

Ai i sotmi është ultimatumi final i Madridit për liderin katalanas Carles Puigdemont.

Nëse deri në orën 10:00 nuk heq dorë nga përpjekja për pavarësi, Spanja do t’i pezullojë rajonit të pasur autonominë e zgjeruar që gëzon deri më tani. Nëse sfidon thirrjet e qeverisë qendrore dhe përkundër vullnetit të saj e vendimit të Gjykatës Kushtetuese, Puigdemont vendos ta shpallë përfundimisht pavarësinë, aktivizimi i nenit 155 duket i pashmangshëm.

Por, frika është e madhe se ndërhyrja e Madridit për vendosjen e kontrollit të drejtpërdrejtë mbi Katalonjën mund të çojë drejt trazirave në rajon, transmeton tch. Neni në fjalë, pjesë e Kushtetutës së vitit 1978 që çimentoi sundimin demokratik në vend pas vdekjes së diktatorit Franko, nuk është aktivizuar asnjëherë më parë.

Përpara skadimit të afatit pati protesta masive mbi arrestimin e dy liderëve të lëvizjes separatiste në Katalonjë. Për Puigdemont, ky është paralajmërimi i dytë dhe i fundit.

COMMENTS