Kjo është arsyeja e çmendur, që gratë lindin shtrirë!

Kjo është arsyeja e çmendur, që gratë lindin shtrirë!

Buzëqeshi gaforres, gatuaj mirë demit!

Hulumtime të panumërta kanë treguar se është shumë më mirë për të lindur në pozicione si mbledhje, gjunjëzim, sesa shtrirja në shpinë.

Shumica e provave tregojnë se shtrirja në shpinë mund të kontribuojë në zgjatjen e lindjes dhe ngadalësimin e kontraktimeve, shkruan Indeksonline.

Atëherë pse shumica e grave që lindin në spitale, e bëjnë këtë gjë?

Disa nga të dhënat më të hershme tregojnë që gratë lindnin ulur, ose në këmbë.

Sipas Iflscience.com, koncepti i grave që lindin të shtrira në shtrat ka qenë i përhapur vetëm në kulturën perëndimore për 200 vitet e fundit, dhe fajin për këtë e ka Mbreti Louis XIV i Francës.

Louis, i cili e udhëheqi Francën nga 1643 deri në 1715, ka fajin për përhapjen e pozitës së shtrirë … për një arsye shumë të çuditshme.

Sipas legjendës, dhe disa historianëve, mbreti, i cili kishte mbi 22 fëmijë nga dy bashkëshortet e tij, i shikonte gratë gjatë procesit të lindjes.

Ai “kënaqej” kur shikonte gratë teksa lindnin, dhe nuk e pëlqente pocizionin në këmbë, apo ulur, sepse nuk mund të shikonte procesin.

COMMENTS