Krasniqi: Shumë pak studime për Kosovën e fundshekullit të 19-të

Krasniqi: Shumë pak studime për Kosovën e fundshekullit të 19-të

Ministri Kujtim Gashi ia jep një lajm të madh Përfaqësueses së Kosovës në basketboll

Historiani, Nehat Krasniqi, njëherësh pjesë e Institutit Albanologjik të Kosovës në Rubikon të KTV-së ka thënë se shumë pak janë bërë studime të jetës së përditshme në Kosovën e fundshekullit të 19-të.

Sipas tij ka mjaft të dhëna për luftërat politike, por jo edhe për jetën e përditshme, ndërsa thekson se ka shumë dokumente në qytete të ndryshme që nuk janë studiuar.

“Çalon studimi i jetës së përditshme, ndoshta ka mjaft të dhëna për luftërat politike, por jo për jetën e përditshme të shqiptarëve gjatë kësaj periudhe. Janë shumë pak të studiuara. Gjithë ai mal i dokumenteve që ruhen, sidomos në Stamboll, pastaj në Romë, Sarajevë etj, ruhen dokumente shumë të rëndësishme për shqiptarët, por donë kohë që të studiohen për të nxjerrë në pah jetën ekonomike, kulturore të shqiptarëve”, shprehet Krasniqi.

Krasniqi shton se fakti pse Shqipëria është pak më shumë e studiuar, ka më shumë materiale që janë hedhur dritë janë edhe për shkak të dy pashallëqeve të mëdha që kanë qenë, të Janinës dhe Shkodrës. Megjithatë, sipas tij ende nuk janë studiuar ato që janë në gjuhë evropiane e lëre më në atë osmane.

Ai ka shtuar se, “njerëzit të cilët kanë dhënë kontribut në historinë e Kosovës nuk janë brenda saj. Ata janë jashtë Kosovës”.

COMMENTS