Paralajmërimet e hershme të dëmtimit të mëlçisë që kurrë nuk duhet t’i injoroni

Paralajmërimet e hershme të dëmtimit të mëlçisë që kurrë nuk duhet t’i injoroni

Simptomat fizike të cilat tregojnë që jeni nën stres

Mëlçia që funksionon siç duhet është jetësore për shëndetin tonë.
Normat e sëmundjes së mëlçisë po rriten vazhdimisht gjatë viteve. Sipas statistikave kombëtare në Mbretërinë e Bashkuar, sëmundjet e mëlçisë janë renditur si shkaku i pestë më i zakonshëm i vdekjes.

Sëmundjet e mëlçisë njihen si shkaku i dytë kryesor i vdekshmërisë në mesin e të gjitha sëmundjeve të tretjes në SHBA.

Funksionet kryesore të mëlçisë janë:

– Pastron gjakun duke metabolizuar alkoolin, drogën (recetë dhe rekreacion); dhe neutralizimin e substancave helmuese.
– Prodhon proteina esenciale të trupit , duke përfshirë ato që parandalojnë mpiksjen e gjakut, rrugët e hapura për shpërndarjen e lëndëve ushqyese në gjak dhe proteinat që mbrojnë infeksionin.
– Prodhon kolesterolin ; duke e kthyer atë në substanca thelbësore të përdorura nga trupi.
– Rregullon furnizimin me energji duke prodhuar , ruajtur dhe shpërndarë glukozën tek trupi dhe truri.
– Rregullon ekuilibrin e hormoneve , duke përfshirë ato të gjëndrave të veshkave dhe tiroides.

Shkaqet potenciale të dëmtimit të mëlçisë janë të shumta dhe përfshijnë trashëgiminë (dmth. Predispozicionin gjenetik), sëmundjet afatgjata të mëlçisë (p.sh: ciroza) dhe ekspozimin e zgjatur ndaj substancave toksike.
Është e rëndësishme të kuptojmë shenja të mundshme të dëmtimit të mëlçisë për të ruajtur shëndetin dhe mirëqenien tonë.

Këtu janë shenjat se mëlçia juaj ëstë dëmtuar:

1. Lodhje

2. Lëkurë të thatë dhe irrituese

3. Dhimbje barku

4. Ndryshim në tretje dhe metabolizëm

5. Zbardhje të syve dhe të lëkurës. /Lajmi.net/

COMMENTS