Shkencëtarët realizojnë ndërhyrje në ADN dhe ARN

Shkencëtarët realizojnë ndërhyrje në ADN dhe ARN

Sa duhet ruajtur mishi në frigorifer?

Shkencëtarët kanë demonstruar një mundësi fascionuese të manipulimit të blloqeve ndërtuese të ADN-së në dy studime të ndryshme.

Në njërin prej tyre kanë ndryshuar atomet në AND, për të ri-shkruar kodin gjenetik njerëzor dhe instruksionet për jetë.

Në tjetrin është ndryshuar ARN, që është “kushërira” e AND-së, e cila zbërthen informacionet e kodit gjenetik.

Këto studime, të cilat mund të trajtojnë sëmundje, janë vlerësuar si të rëndësishme e fascionuese.

Fibroza cistike, verbëria e trashëguar e sëmundje të tjera që shkaktohen nga një gabim i vetëm në kodin gjenetik, mund të parandalohen apo të trajtohen përmes qasjeve të tilla.

Të dyja studimet janë realizuar në institutet e MIT dhe Harvard./klankosova.tv/

COMMENTS