Si të dalloni manipulatorët emocionalë

Si të dalloni manipulatorët emocionalë

Motra e vogël misterioze e diktatorit korean

Ne të gjithë e dimë se si ndihesh kur manipulohesh emocionalisht. Mund të jetë jashtëzakonisht efektive, prandaj disa individë të paskrupullt bëjnë aq shumë.

Pikërisht sepse manipulimi emocional mund të jetë aq shkatërrues, është e rëndësishme për ju që ta njihni atë në jetën tuaj. Nuk është aq e lehtë sa mund të mendoni, sepse manipuluesit emocionalë zakonisht janë shumë të aftë.

Ata fillojnë me manipulime delikate dhe ngrenë aksionet me kalimin e kohës, kështu që ngadalë nuk e kuptoni se po ndodh. Për fat të mirë, manipuluesit emocionalë janë të lehtë për t’u zbuluar, nëse e dini se çfarë duhet të kërkoni./tch

Më poshtë janë 8 karakteristikat që ju bëjnë të kuptoni se keni të bëni me një manipulator…


1. Ata dëmtojnë besimin tuaj te realiteti. Manipulatorët janë tmerrësisht të aftë për të gënjyer. Ata këmbëngulin të mohojnë diçka që ka ndodhur dhe sajojnë diçka që nuk ka ndodhur. Problemi ëshët se ata janë aq të aftë, sa vënë në pikëpyetje bindjen tuaj. Zgjidhja më e mirë është t’i qëndroni besnik bindjes tuaj.


2. Veprimet e tyre nuk përputhen me fjalët. Manipulatorët emocionalë ju thonë atë që ju dëshironi të dëgjoni, por veprimet e tyre janë komplet histori tjetër. Ata ju tregojnë se sa me fat janë që ju kanë njohur dhe më pas sillen si t’ju kenë barrë. Ju premtojnë mbështetjen e tyre, por më pas jo vetëm që nuk ju ndjekin, por edhe ju kundërshtojnë. Ata sërish po minojnë besimin tuaj.
3. Ata janë mjeshtra të shfajësimit. Manipuluesit emocionalë janë mjeshtra në shfrytëzimin e fajit tuaj në avantazhin e tyre. Nëse ju tregoni diçka që ju shqetëson, ata ju bëjnë të ndiheni fajtorë qëe treguat. Nëse nuk e bëni, ata ju bëjnë të ndiheni fajtorë për mbajtjen e saj të fshehtë. Kur keni të bëni me manipuluesit emocionalë, çdo gjë që bëni është gabim.
4. Ata pretendojnë gjithmonë rolin e viktimës. Kur është fjala për manipuluesit emocionalë, asgjë nuk është kurrë faji i tyre. Pa marrë parasysh se çfarë bëjnë ata – ose nuk arrijnë të bëjnë – është faji i dikujt tjetër. Dikush tjetër i bëri ata të bëjnë atë – dhe, zakonisht, ju jeni. Manipuluesit emocionalë nuk marrin përgjegjësi për asgjë.


5. Ata janë një vrimë e zezë emocionale. Çfarëdo emocioni të ndjejnë manipuluesit, ata janë mjeshtra të përfshirjes së të gjithëve përreth në ato emocione. Nëse ata janë në një humor të keq, të gjithë rreth tyre e dinë atë. Por kjo nuk është pjesa më e keqe: Ata janë aq të aftë që, jo vetëm që të gjithë janë të vetëdijshëm për gjendjen e tyre, ata e ndjejnë edhe këtë. Kjo krijon një tendencë që njerëzit të ndjehen përgjegjës për gjendjen e manipuluesve dhe të detyruar t’i rregullojnë ato.
6. Ata me padurim bien dakord për të ndihmuar – dhe ndoshta edhe vullnetarë – pastaj veprojnë si një martir. Një padurim fillestar për të ndihmuar me shpejtësi, në psherëtima, rënkime dhe sugjerime se çdo gjë që ata bien dakord për të bërë, është një barrë e madhe. Dhe, nëse ndriçon një vëmendje në atë ngurrim, ata do ta kthejnë atë rreth jush, duke ju siguruar që, natyrisht, ata duan të ndihmojnë dhe se ju jeni vetëm paranojak. Qëllimi? Për t’ju bërë të ndjeheni fajtor, borxhli dhe ndoshta edhe i çmendur.
7. Ata gjithmonë kanë probleme më të mëdha se tujat. Pa marrë parasysh se çfarë problemesh mund të keni, manipuluesit emocionalë e kanë atë më keq. Ata minojnë legjitimitetin e ankesave tuaja, duke ju kujtuar se problemet e tyre janë më serioze. Mesazhi? Ju nuk keni arsye të ankoheni, prandaj mbyllni dreqin.

COMMENTS